top of page
куриер, куриерски услуги
Проследяване на Вашата Пратка
 

ИМА ЛИ НАЧИН ДА ПРОСЛЕДИМ ПРАТКАТА СИ?
 

Когато изпращате, или очаквате да получите пратка, нещото което най-много Ви притеснява, вероятно е това, дали пратката Ви ще пристигне и кога точно ще се случи това. Ако използвате услугите на пощенските станции, няма как да знаете кога точно ще пристигне пакетът, и дали въобще ще пристигне. Ако обаче сте се доверили на куриерска фирма, то повечето от тях, а може би и всички, на интернет сайтовете си имат опция за проследяване на пратката. Благодарение на нея, Вие по всяко едно време може да проверите къде се намира Вашият пакет.

За да може да проследите Вашата пратка, Вие трябва да разполагате с номера на товарителницата. Товарителницата представлява документ, в който са описани стоките, които се транспортират. В товарителницата трябва да бъдат попълнени имена и адрес на изпращача, получателя и превозвача. Също така, в този документ се описват място и дата на приемане, място на доставка, вида на товара и опаковката, тегло на пратката, брой на пакетите, място и дата на съставяне на документа и други. Товарителницата е документ, който придружава транспортираните стоки, но Вие ще получите номера му още когато пускате Вашата пратка. Именно чрез този номер, от интернет сайта на куриерската фирма, Вие можете да проследявате Вашите пратки. Достатъчно е само да отворите уеб страницата на куриера и да въведете номера на товарителницата в предназначеното за това поле. Така, Вие по всяко време може да виждате къде се намира пакетът Ви.

Ако пък очаквате да получите пакет, то може да поискате номера на товарителницата от неговия изпращач, и така пак да проследявате пратката си, или пък изпращачът може да я проследява, и да Ви информира къде се намира тя в момента.

Услугата по проследяване на пратката е изключително полезна, тъй като Вие винаги ще знаете до къде е стигнал пакетът Ви. Ако обаче изпращате пакет по пощата, там липсва подобна услуга, и ще бъдете в невидение. Това означава, че съществува вероятност въобще да не получите пакета си, или ако Вие сте изпращача, пратката Ви въобще да не стигне до получателя.

Освен проследяването на пратката, услугите на куриерските фирми имат и много други плюсове в сравнение с тези на пощите. Използвайки куриерски услуги, Вие можете да поръчате куриер, който да дойде на посочен от Вас адрес и да вземе пратка Ви. Ако обаче ще изпращате по пощата, ще Ви се наложи да отидете до някой пощенски клон, за да изпратите колета. Куриерът ще достави пакета до врата на получателя, а ако пратката е пусната по пощата, то крайният получател ще получи покана, с която да отиде и да си вземе пакета от пощенския клон. Ето още едно доказателство, че куриерските услуги са по-удобни не само за изпращача, но и за получателя.

Друго предимство на куриерските фирми е по-бързото доставяне на пратките. Пощите използват влакове, автобуси и други средства за обществен транспорт, за да доставят пратките до получателите. Куриерските фирми обаче разполагат със собствени превозни средства, на които натоварват пратките и ги доставят директно на техните получатели. Това, освен че прави доставката по-бърза, свежда рискът от загуба на пратката до минимум.

Поради всички тези причини, в наши дни, все повече хора започват да използват куриерските услуги, вместо тези на пощите.

bottom of page