top of page
куриер, куриерски услуги
Евтини Куриерски Услуги
 

Компромис или критерии?
 

   Знаете, че колкото е по-голяма конкуренцията в дадена област, толкова са по-ниски цените на предлаганите стоки или услуги. От това естествено, печели най-вече крайният потребител. В сферата накуриерските фирми нещата стоят по същия начин – голямо търсене, съответно голямо предлагане – постоянно увеличаващ се брой на куриерските фирми, естествено и голяма конкуренция – ниски цени. Ако трябва да направим съпоставка между цените на няколко куриерски фирми, то разликата ще е минимална, ако въобще има такава. Ако обаче направим съпоставяне на цените на спедиторските фирми и цените на пощите за същите услуги, то пощите предлагат доста по-ниска цена, но и по-ниско качество на самата услуга.

Когато изпращате нещо по пощата, то ще пристигне при получателя минимум след седмица, като при куриерските фирми, една седмица е максималният срок. Освен това, изпращайки нещо по пощата, съществува риск то да се изгуби някъде по пътя и въобще да не пристигне до крайния получател. При куриерските фирми този проблем липсва, защото те превозват пратките със собствени автомобили, няма го постоянното прехвърляне от едно превозно средство на друго, а и освен това всяка пратка се следи, да не би случайно да изостане някъде по веригата. Тези причини водят до повишеното търсене на куриерски услуги, въпреки че цените им са малко по-високи от тези в пощата. Хората предпочитат да платят малко повече, но да получат по-качествена услуга – по-кратък срок за доставка, по-голяма сигурност при транспорта, по-удобни начини за изпращане и получаване и т.н. Като казвам обаче, че цените на спедиторските фирми са с малко по-високи цени, не си мислете, че става въпрос за някакви космически суми – нищо подобно, една пратка, например пакет до 1 кг, от точка до точка в страната, все пак зависи и какво е разстоянието от точка А до точка Б, но излиза около 6-7 лв, което не е никак много, като се има предвид по-краткият срок за доставка, по-голямата сигурност и по-голямото удобство при изпращане и получаване.

   Прекалено евтините куриерски услуги обаче, биват подлагани на съмнение. Това се дължи на зачестилите през последните години, опити за измама по различни схеми. Ето защо, когато търсите куриерска фирма и вече сте се спрели на някоя, която чувате за първи път, но се чудите дали да й се доверите или не, просто трябва да изпишете името на конкретната фирма в някоя от търсачките в интернет. След това отворете някой форум, в който други хора са решили да споделят публично мненията и впечатленията си от конкретната фирма, дали са доволни или не. Трябва да знаете, че не съществува фирма, за която да има само положителни отзиви – знаете много добре, че е невъзможно всички да са еднакво доволни от дадено нещо. Въпреки това, когато правите крайният си избор, изберете тази фирма, за която положителните отзиви преобладават пред отрицателните. След това трябва само да осъществите контакт с избраната фирма и да уточните подробностите по пратката, вида на услугата, начинът на изпращане и получаване и т.н.

Не бих казала, че евтините куриерски услуги са компромис или пък критерии. Както вече казах, прекалено ниските цени се подлагат на съмнение, а приемливо ниските цени на повечето куриерски фирми се дължат на повишената конкуренция.

bottom of page