top of page
куриер, куриерски услуги

Куриерски услуги за чужбина
 

   Вече десетки пъти сме говорили за куриерските услуги, за фирмите, които предлагат такива услуги, за цената и качеството на услугите и т.н. И във всичките теми сме съсредоточавали вниманието върху куриерските услуги в рамките на населеното място или в рамките на страната. Сега обаче искам да разгледаме куриерските услуги за чужбина, както и това, какво трябва да знаем при избора на куриерска фирма.

   Вероятно не всички, но голяма част от куриерските фирми предлагат услугите си и за чужбина. Това означава, че Вие може да изпращате различни неща на някой, който се намира извън България. Преди куриерските фирми да започнат да предлагат тези услуги, това беше възможно единствено чрез изпращане по пощата. Услугите предлагани от пощите са аналогични на тези на куриерските фирми, но при пощенската услуга пратката пристига след доста по-дълъг период от време при получателя, не е толкова удобно както куриерските услуги, тъй като трябва да посетите пощенски клон, за да изпратите пакета, а и освен това съществува риск, пакетът въобще да не стигне до получателя, особено когато става дума за пратка до чужбина. Това се дължи на факта, че пощите използват средствата за обществен транспорт, а доставката на пакети до чужбина е свързано с много прехвърляния от едно превозно средство на друго. Именно при тези прехвърляния точно Вашата пратка може да изпадне някъде или да бъде забравена в някое от превозните средства. Куриерските фирми разполагат със собствен транспорт, и лично техни служители се грижат за транспортирането на пратката до получателя. Когато става дума за пратки до чужбина, ако избраната фирма няма офис в държавата, до която искате да изпращате, то тя ще има сключен договор с тамошна куриерска фирма, която да се заеме с пратките, след пристигането им в държавата. Това свежда рискът от не получаване на пратката, до минимум.

   Освен това, ако пожелаете може да посетите офис на куриера, за да пуснете пратката, но ако не разполагате със свободно време, може да направите заявка за куриер, който ще Ви посети в удобно време и ще вземе пакета. Получателят също може да вземе пратката си от офис на куриера, или да я получи на посочен адрес в удобно време. Предаването на пратката става лично, без значение дали ще се изпрати и получава в офис, или от адрес до адрес. Естествено, вторият вариант спестява време както на Вас като изпращач, така и на получателя.

   При избора на куриерска фирма, особено когато се касае за изпращане в чужбина, е много важно да направите едно малко „проучване” на избраната куриерска фирма. Това проучване се състои в търсене на информация от други потребители. Най-лесният начин да получите нужната информация е като напишете името на избраната фирма в някоя интернет търсачка, например гугъл. От резултатите които ще видите, трябва да изберете сайт (форум), където хората, които са се доверили на дадена фирма, са споделили мнението си за нея – доволни ли са от услугата, качеството оправдава ли цената и т.н. Друг вариант е, да попитате Ваш познат, за който знаете, че е изпращал нещо на хора в чужбина. Той ще Ви каже коя фирма е ползвал, дали е доволен от услугите на конкретната фирма и т.н. Това значително ще улесни изборът Ви на куриерска фирма за чужбина.

bottom of page